Procida – the lemon island

muokattu-2

(In english below)

Monet suuntaavat Napolista usein tunnetuille Caprin ja Ischian saarille, joilla oltiin ajateltu aluksi itsekin käydä. Procidalle päädyimme hiukan sattumalta, kun satuin lukemaan lehtijutun saaresta. Ei sillä, että Procidassa olisi jotain suurempaa erikoisuutta. Saari ei vain ole yhtä turistisoitunut tai kallis – siis täydellinen paikka meille, etenkin kahden suurkaupungin jälkeen. Saarelta löytyy 10 000 asukasta, lukematon määrä sitruunoita, sekä muutama kauppa ja ravintola.

Procidalla meitä oli vastassa Airbnb-hostimme äiti, jonka kanssa pääsin vihdoin hyödyntämään oikein kunnolla italiantaitoja. Ennen asunnolle menoa äiti kierrätti meidät saaren ympäri pikku-Fiatillaan, joka juuri ja juuri mahtui kapeille kaduille (Procida on siis niin pieni, että sen ajaa helposti hetkessä ympäri). Samalla saimme italiankielisen opastuksen eri nähtävyyksistä, rannoista ja ravintoloista. Asuntomme sijaitsi omistajan yläkerrassa ja heti ensimmäisenä meille toimitettiin puutarhasta lähetys sitruunoita, sipulia ja kananmunia. Aamupalamehua varten saimme hakea suoraan puusta appelsiineja.

muokattu-9

Ensimmäisen iltapäivän vietimme ihan rauhassa rannalla jalkoja leputellen, muutaman päivän kävelyrupeaman jälkeen. Saari ei todellakaan turisteja kuhissut, mutta se johtui osin varmaan myös vuodenajasta. Seuraavana päivänä lähdimme kiertämään saarta jalkaisin ympäri. Procidaa voi ihan hyvällä syyllä kutsua sitruunasaareksi, sillä puita on joka puolella. Saarella myytiin luonnollisesti myös joka puolella Limoncelloa. Sitruuna oli suosittu aihe myös talojen numerokylteissä, astioissa, tekstiileissä, oikeastaan missä tahansa. Procidan suurin tai ainoa nähtävyys (sitruunoiden lisäksi) on yksinkertaisesti saari itsessään. Saarella on kapeita pieniä katuja, hiekkarantoja ja värikkäillä taloilla varustetut pienet satamat. Hieman ylempää löytyy vanha, autio vankila, johon tosin täytyy varata kierros, mikäli mielii sisään. Mäen päältä on kuitenkin hyvät näkymät koko saarelle ja historialliseen keskustaan.

muokattu-1

muokattu-5

Viimeisenä iltana kävimme myös hostimme suosittelemassa rantaravintolassa. Päätin kokeille saaren sitruunoiden kunniaksi ravintolan sitruunasalaattia pääruuan lisukkeena. Italiassa salaatit ovat ihan eri juttu kuin suomessa. Jos menussa lukee sitruunasalaatti, on salaatti todellakin pelkkää sitruunaa varustettuna öljyllä. Tarjoilija kysäisi ruuan jälkeen mielipiteitä ja totesi itse, että salaatti on hänelle aivan liian kirpeää. Onneksi olen kirpeän ystävä, mutta kieltämättä lautasellinen pelkkää sitruunaa oli itsellekin aika mielenkiintoinen makuelämys.

muokattu-7

muokattu-6

Procidan ei todellakaan ole kohde viikon lomamatkalle, mutta täydellinen parin päivän rentoutumiseen. Paikalliset tuntuivat olevan kiintyneitä pieneen saareensa, sillä monet saattavat käydä töissä esimerkiksi Napolissa, mutta asuvat mieluummin saarella. Ymmärrettävää sinänsä, sillä Napoliin verrattuna Procida oli puhtaampi, vehreämpi ja monin verroin kauniimpi paikka.

Reissupostaukset jatkuvat, sillä toukokuisen reissumme jälkeen olemme ehtineet kierrellä hieman Etelä-Tirolissa ja käväistä Sardiniassa. Täällä ei vain yksinkertaisesti malta pysyä aloillaan, kun nähtävää on niin paljon!

Ciao,

Inga-Maaret

muokattu-3

IN ENGLISH:

Many people head from Naples to the famed islands of Capri and Ischia, which we also first thought of visiting. Instead we ended up on Procida after reading an article about it on a newspaper. Not that the island offered something drastically different from the others, it just hasn’t yet changed into an expensive island full of tourists. This made it the perfect destination for us especially after two big cities. The island hosts about 10 000 people, countless lemons, as well as a few markets and restaurants.

When we got to the island we were greeted by our Airbnb-host’s mother, with whom I finally got to use my Italian skills. Before taking us to the apartment she gave us a tour around the island with her little Fiat, which just barely fit the small streets of Procida. We got tour in Italian about the different sights, beaches and restaurants the island had to offer. Our apartment was located on the upper floor of our host’s house. The first order of business was picking up some fresh lemons, onions and eggs from her garden for us to use. She also had an orange tree which we used to make fresh orange juice every morning.

We spent the first afternoon on a tranquil beach resting our legs after so many days of walking around different places. The island definitely wasn’t full of tourists, but it might have also had something to do with the season. The next day we decided to go around the island by foot. You can definitely call Procida the lemon island; since the trees are present everywhere. Naturally they also sell limoncello in every corner of the island. It is also a popular feature on house number signs, plates, textiles, and many other things. The island in itself is also a sight to behold. It hosts small and narrow streets, beaches, and harbors filled with colorful houses. Higher up on top of a hill there is an old abandoned prison, to which you have to preorder a tour if you want to get a closer look from the inside. However, from the top of the hill you have a spectacular view of the entire island and the historic center.

The last evening we visited a beach-side restaurant our host had recommended. I decided to try a lemon salad as a side dish to honor the local fruit. The salads in Italy differ a lot from Finnish salads. If a menu says “lemon salad”, it literally means a salad with sliced lemon and some olive oil. Our waiter asked me if I liked it and said that it is too sour for his own taste. Luckily I like sour food, but a plate full of nothing but lemon was an interesting experience for me as well.

Procida is definitely not a destination for a week-long vacation, but is instead perfect for a few days of total relaxation. The locals seemed very attached to their small island, since a lot of them worked in Naples, but preferred to live on the island. Makes sense, since Procida was much more cleaner, greener and beautiful compared to Naples.

I will continue with the travel posts, because after our May adventures we have already done a trip around South Tyrol and also visited Sardinia. It’s hard to stay still with some much to see around you.

Ciao,

Inga-Maaret

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: